Sigarayı Kolay Bir Şekilde Nasıl Bırakabilirim?

Sigara nasıl bırakılır?
Sigaranın faydalı hiçbir şey vermediği kesin bir gerçektir. Bunu iyice bir açıklığa kavuşturalım. Sigaranın kötü yanları iyi yanlarından fazladır demiyorum, bunun öyle olmadığını herkes bilir. Ben size sigara içmenin hiçbir iyi yanı olmadığını söylüyorum. Sigara içmek size faydalı hiçbir şey vermez. Sigaranın size verdikleri şey çok farklı ama bunların hiçbir iyi tarafı yok. Okudukça bunu farkedeceksiniz...

Sigaradan Vazgeçmek Neden Zor?


Sigarayı bırakmak istiyor musunuz diye bir soru sorulsa, çoğunuz evet yanıtını verirsiniz. Bütün bağımlılar sigarayı bırakmaya can atarlar. En baba tiryakiye bile "sigaraya başlamadığın bir zamana geri dönebilsen, şimdiki aklınla tekrardan bu zehire başlar mıydın?" diye sorulsa "kesinlikle hayır" cevabını verir. Sigaranın kendisine zarar vermediğini iddia eden, sosyal baskılara kulak vermeyen ve ne kadar zor durumda olursa olsun sigaraya para ayırabilen bir bağımlıya "çocuğunuzu sigara içmeye teşvik eder misiniz?" diye sorulsa yine "kesinlikle hayır" cevabını alırsınız. Peki o zaman neden sigara içmeye devam ederler? Okumaya devam edin lütfen...

Bir kişi ilk sigaraya başladığı zaman kendini "istediğim zaman bırakırım" düşüncesiyle avutur. En sonunda öyle bir noktaya gelir ki, ya iradesinin zayıf olduğunu ya da sigaranın hayattan zevk alabilmek için gerekli olduğunu düşünmeye başlar.

Dediğim gibi sorun bırakmanın neden basit olduğunu değil, neden "çok zor" olduğunu açıklamaktır. Aslında bakarsanız gerçek sorun insanların neden sigaraya başladıklarını ve bir zamanlar dünya nüfusunun %60'ından fazlasının neden sigara içtiğiydi.

Sigaraya başlamamızın en büyük nedenlerinden biri binlerce insanın bu zehiri içiyor olması. Oysa hepsi ısrarla, sigaraya hiç başlamamış olmayı dilediklerini belirtip, sigaranın zaman ve para kaybından başka bir şey olmadığını söylerler. Bunu söylemelerine anlam veremeyiz, sigaradan keyif almadıklarına bir türlü inanmayız. Çünkü bu zehiri içmek için bir çok şeyden fedakarlık ediyorlar. Nasıl oluyorda insan kendisine keyif vermeyen bir şeye hem zamanını hem de parasını harcar? Tabi bu zehirin keyif vermediğine kimse inanmaz ve özenti olarak başlayıp bağımlılık kazanana dek çaba harcar. Daha sonra ise ömrünün geri kalanını bu zehirden kurtulmaya ve çocuklarına asla bu zehiri içmemeleri gerektiğini söyleyerek geçirir.

Ayrıca sigara içen biri yaşamı boyunca bir servet harcar. Günde 1 paket sigara içen biri ayda yaklaşık 200-300 TL arası para harcar. Ömrü boyunca ise bu zehire 100.000 ile 150.000 TL arası para harcar. Halbuki bu parayı çöpe atsa daha iyi olurdu. Oysa bu parayı sistemli olarak ciğerlerini kansere sebebiyet veren bir katranla doldurmak ve damarlarını yavaş yavaş tıkayıp kendini zehirlemek için harcar. Kas ve organlarını oksijenden yoksun bırakarak, içini bir çok zehirli maddeyle doldurur ve giderek uyuşuk olmaya başlar.

Sanırım içinizden, "iyi, güzel bunları zaten biliyoruz ama alışınca sigarayı bırakmak zor geliyor" diyorsunuzdur. Peki ama neden bu kadar zor ve neden sigara içmek zorundasınız? Okumaya devam edin lütfen...

Kolay Bir Şekilde Nasıl Bırakabilirim?


Sigarayı BırakmaBazıları sigaranın verdiği yoksunluk duygusunu şiddetli bir şekilde duymaktan korkar. Aslında bu yoksunluk duygusu o kadar hafiftir ki birçok tiryaki uyuşturucu bağımlısı olduğunu farketmeden ölür gider. Sigaranın verdiği yoksunluk duygusu bu kadar hafifse neden bu kadar zorlanıyorsunuz?

Aslında zorlanmanızın nedeni bilinçaltınıza işlenmiş yanlış inanışlardır. Gerek izlediğiniz diziler olsun, gerek izlediğiniz filmler olsun, gerek çevreniz olsun; size sigaranın zevk verdiğini, keyif verdiğini, huzur verdiğini, sakinleştirdiğini...v.s. sözde binlerce faydası olduğu yalanını bilinçaltınıza işler. Bu alenen söylenmez tabi. Mesela filimde adam bir sigara yakar ve rahatladığını söyler. Otomatikman bilinçaltınıza sigaranın rahatlattığı fikri işlenmiş olur. Bu tür yüzlerce yanlış inanışlarla bilinçaltınız kirlenmiş ve sizde bilinçsiz olarak sigaranın zevk ve keyif verdiğine, mutlu ettiğine, konsantrasyonu arttırdığına, dikkati açtığına inanıyorsunuz. Siz söyleyin, böyle bir maddeyi kim kolay kolay bırakabilir?

Öyle bir madde düşünün ki size keyif veriyor, zevk veriyor, konsantrasyonunuzu arttırıyor, stresinizi azaltıyor, sakinleştiriyor ve sıkıntıya iyi geliyor. Kim böyle bir maddeyi bırakmak ister? Ben de olsam bana bu kadar güzelliği bir arada veren maddeyi bırakmak istemezdim ama gerçek şu ki sigara size bunların hiçbirini vermez. Sigara sizden çaldığını size geri satar. Huzurunuzu çalıp size geri satar. Nasıl mı yapar bunu?

Önce sizi kendisine bağımlı yapar. Sonra onu içmediğiniz zamanlarda size rahatsızlık verir, içinizde bir boşluk yaratır ve stres seviyenizi arttırır. İçtiğinizde de sigaranın size vermiş olduğu bu rahatsızlık ortadan kalkar ve sizde sigaranın size huzur verdiğine ve stres seviyenizi azalttığına inanırsınız. Oysa sigara sadece kendisinin size verdiği rahatsızlığı giderdi. Yoksa var olan stresinizde bir azalma olmadı. Stresiniz sigara yüzünden arttı ve sigara içtiğinde de eski düzeyine geri döndü. Bu aynen ayaklarınızı çok sıkan bir ayakkabıyı giyip, ayakkabıyı çıkarınca rahatlamanız gibidir. Ben bu ayakkabıya beni rahatlatıyor diyebilir miyim? Tabiki de diyemem. Çünkü ben ayakkabıyı giydiğimde, ayakkabı ayaklarımı sıktı ve stres seviyem arttı, çıkardığımda ise eski düzeyine geri döndü. Sigarada böyledir işte.

Sigarayı bırakmak istiyorsanız bu yanlış inanışlarınızdan kurtulmalısınız. Sigara size güzel olan hiçbir şeyi vermez. Sadece sizden çaldığı güzelliklerin az bir kısmını parayla size geri satar. Gördüğünüz gibi sigara sizi aptal yerine koyuyor.

Nikotin bağımlılığı uyuşturucu gibi şiddetli bir bağımlılık değildir ve nikotini almayı bıraktığınızda bu bağımlılık uzun sürmez. En fazla 1 hafta sonra biter. Bıraktığınızda o kadar hafif bir acı verir ki, eğer yukarıda saydığım yanlış inanışlarınız olmasaydı bağımlı olduğunuzu farketmezdiniz bile. Sigarayı bırakma sürecini bir işkence haline çeviren yukarıda bahsettiğim yanlış inanışlardır ve bunların yanlış bir inanış olduğunu yukarıdaki anlatımla size kanıtladım. Bu yanlış inanışlardan kurtulduğunuza göre artık kolay bir şekilde sigarayı bırakabilirsiniz. Kendinizi kandırmaktan vazgeçin ve sigaranın sizden çaldığı güzellikleri ondan geri alın... Sağlıcakla kalın, huzurlu yaşayın...

0 yorum: