Vücut Geliştirme Sporunda Motivasyon Nasıl Sağlanır?

Vücut Geliştirme ve Motivasyon

Her sporda olduğu gibi vücut geliştirme sporu da azim ve kararlılık gerektiren bir spordur. Hayatın her döneminde olduğu gibi, bu süreçte de motivasyonun korunması ve süreklilik gösterilmesi oldukça önemli bir konudur. Yaptığınız egzersizler zorlaştıkça belki bırakmak isteyecek, belki yapamayacağınızı düşünüp pes edeceksiniz. Gördüğünüz gibi bu sporda süreklilik göstermek için motivasyon oldukça önemlidir. Bir kişinin bir hedefe ulaşabilmesi için ısrarı, arzusundaki derece ve gösterdiği çaba motivasyonun temelini oluşturur. Motivasyon dış etkenler tarafından sağlanacağı gibi, en çok insanın kendisinde bitmektedir. Motivasyon için önemli olan bir konu ise insanın o işi başarmayı ne kadar istediğidir. Yani; zorla spora başlatılan biriyle, hayatında tek amacı o spor olan birinin motivasyonu aynı olmayacak ve bu yüzden başarı yüzdeleri farklı olacaktır.

Motivasyonumu Arttırmak İçin Neler Yapmalıyım?


- Organize Olun : Antrenman yapmamak için insanların sığındığı "Zamanım Yok!" mazereti en sık kullanılanlardan biridir. Kendinize yalan söylemeyin! Biraz düşünürseniz, günde bir çok gereksiz işe zaman ayırdığınızı farkedeceksiniz. Örneğin; Televizyonda saçma programlar izleme, internette chat yapma, bilgisayardan oyun oynama...vs. İrili ufaklı zaman ayırdığınız bir çok gereksiz iş vardır. Bu gereksiz işleri hayatınızdan çıkardığınız zaman, bu spora ayırabilecek zamanın olduğunu farkedeceksiniz. Bu sporda başarı yakalamak istiyorsanız antrenmanlarınızı öncelik sıranızın başına koymalısınız. Antrenman yapmadığınız günlerde bir eksiklik varmış gibi hissedene kadar bu sporda devamlılık gösterin ve bu sporu bir alışkanlık haline getirin. Unutmayın ki; her işin başı zordur ondan sonrası kolaydır...

- Zevk Alarak Yapın : Spora başlayan insanların yarısı ilk altı ay içinde egzersizleri bırakırlar. Acaba diğer yarısını salonun içinde tutan şey nedir? Çünkü onlar yaptıkları işi severek, isteyerek yaparlar. Hepimiz şunu biliyoruz ki, yaptığınız işten hoşlanmıyorsanız, o işe sıkı sıkı sarılmak pek mümkün değildir. Bu sporda başarılı olanlar egzersizlerden zevk alan kişilerdir, onlar egzersiz yapmadıkları zaman kendilerini boşlukta hissederler. Peki bu özellik onlarda doğuştan mı vardı? Hayır! Onlar bu bilince doğuştan sahip olmadılar. Onlar motivasyonlarını nasıl arttıracaklarını ve nasıl koruyacaklarını öğrendiler. Sizi en iyi tanıyan sizsiniz. Motivasyonunuzu nasıl koruyacağınızı en iyi bilen yine sizsiniz. Zevklerinizi, arzularını sizden iyi bilen başka biri daha yok. Neden zevk alıyorsunuz? Yüzmeden mi zevk alıyorsunuz? Gidin egzersiz niyetine yüzün. Bisiklete mi binmekten zevk alıyorsunuz? Kilometrelerce bisiklet sürün. Yeterki  severek yapın. Yeterki hoşunuza gidecek şekilde yapın. O zaman motivasyonunuzu kaybetmezsiniz.

Zehir gibi acı birerleri iştahla yiyenleri siz de görmüşsünüzdür. Oysa ki o biberler insana acı verir, nasıl olurda bir insan kendisine acı veren bir şeyden zevk alabilir? Demek ki mümkünmüş. Demek ki insana acı veren bir şey aynı zamanda zevkte verebiliyormuş. Egzersiz yapınca çektiğiniz acıdan zevk almayı zamanla öğrenirsiniz. Süreklilikten vazgeçmeyin ve kararlılığınızı koruyun. Bir süre sonra antrenmanlarda çektiğiniz acıdan zevk aldığınızı siz de farkedeceksiniz.

- Sınırları Aşmaktan Korkmayın : En fazla 20 tane mi şınav çekebiliyorsun? Düşün bakalım 20'den sonra vücudun mu pes ediyor yoksa beynin mi? Bence 20'den fazla çekebilirsin. Bunu nasıl mı yapacaksın? Beynin sana yeter, bırak artık dediği zaman sen ona tamam demiyeceksin. Hayır diyeceksin! Ben bundan daha iyisini yapabilirim deyip sınırlarını zorlayacaksın. Zihnine işlenmiş yanlış inanışların önünde bir set gibi durmasına izin verme. O setleri yık ve geç! Gerçekten sınırları aşabildiğini gördüğün zaman, özgüvenin artacak ve doğal olarak motivasyonunda artacaktır.

- Diğer İnsanlara Kulak Asmayın : İnsanlar isteyipte yapmaktan korku duydukları şeyi, sizin yaptığınızı görünce açıkçası rahatsız olurlar. Çünkü siz başarırsanız, bu başarı onların egosunu yerle bir eder. Zayıf olduklarını düşünmekten çok korkarlar. Kimsenin yapamadığı bir şeyi ben nasıl yapayım deyip bin bir türlü bahanelerle kaçmak onlara daha kolay gelir. Oysa siz başarırsanız bu bahaneleri yıkılacağı için, kendilerinin bir korkak olduğu ve o yüzden başaramadığı ortaya çıkacaktır! Beyinlerine söyledikleri yalanların bir hükmü kalmayacaktır. Ondan dolayı başarmanızı istemezler. Hayır ben yapamıyorsam o da yapmamalı diye düşünürler. O yüzden sizin motivasyonunuzu kaybedip pes etmeniz için ellerinden geleni yaparlar. Sizi küçümserler, yapamayacağınızı söylerler, alay ederler. Sen kim, bu sporu yapmak kim... vb. zihninizin önüne bir çok engel olacak fikirlerle yolunuzu tıkamak isterler. Onlara kulak asmayın! Oyuna gelmeyin! Onlara, "istediğin kadar konuş, çeneni yormaktan başka bir şeye yaramayacak" deyin ve kararlılıkla hedefinize doğru koşun.

0 yorum: