Kilo Vermek İsteyenlere Bilimsel Tavsiyeler

Bilimsel Zayıflama Yöntemleri
Zayıflama sektörü tamamen sahtekarlıklarla doludur. İnsanlara hiçbir işe yaramayan, hiçbir bilimsel dayanağı olmayan ürünler, pahalı aletler satıp insanların çaresizliğinden yararlanıyorlar. Bu yazımda sizlere bilim adamlarının uzun yıllar süren araştırmaları neticesinde bulduğu etkili stratejilerden bahsedeceğim. Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan yöntemleri uygulamaktansa, anlatacağım yöntemler üzerinde yoğunlaşın.

Sadece burada yazılanları uygulayarak, diyet'e ihtiyaç duymadan, kendinizi sıkmadan ve sahtekar insanların cebini doldurmadan zayıflayabilirsiniz.

1-) Kahvaltıda Yumurta Tüketin


Tam yumurta tüketmenin kilo vermek dahil vücuda bir çok yararı var.

Yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre, ağırlıklı olarak buğday ürünlerine(ekmek, börek, çörek) dayanan bir kahvaltı yerine yumurta tüketmek, sonraki 36 saat boyunca daha az acıkmanızı ve daha çok kilo ve yağ yakmanızı sağlıyor. (1)

Ben yumurta yiyemiyorum diyorsanız da sorun yok. Yumurta yerine kaliteli başka bir protein kaynağı tüketirseniz de aynı etkiyi görebilirsiniz.

2.) Su Tüketin (Özellikle Yemeklerden Önce)


Suyun zayıflamaya yardımcı olduğunu çoğu kişi bilir.

Su içtiğinizde metabolizmanız 1 ile 1,5 saat arası %24-30 arası hızlanır ve bu da daha çok kalori yakımı demektir. (2)

Yapılan bir araştırmaya göre, yemeklerden yarım saat önce 0,5 Litre su tüketmek yemek sırasında daha az yeminizi ve %44 daha fazla kilo kaybetmenize yardımcı oluyor. (3)

3.) Kahve Tüketin


Kahve yıllardır kötü ve zararlı bir içecekmiş gibi gösterildi. Oysa kahve'nin içi antioksidanlarla dolu ve sağlığa birçok faydası var.

Kahve tüketen bireylerin metabolizmasında %3 ile %11 arasında artış görülüyor. Kahve %10-29 arasında kilo vermeyi sağlıyor. (4)

Eğer içine şeker gibi yüksek kalorili gıdalar koyarak tüketirseniz, kahveden fayda yerine zarar görürsünüz.

4.) Yeşil Çay Tüketin


Kahve gibi içi antioksidanlarla dolu olan yeşil çayın da sağlığa sayılamayacak kadar faydası vardır. Bunlar arasında kilo vermek'te bulunur.

Yeşil çayın içinde az olsa kafein bulunuyor ama bunun yanında yağ yakımı konusunda kafeinle birlikte sinerji yaratan ve kateçin adındaki güçlü antioksidanları da içerisinde barındırıyor. (5)

5.) Yemeklerinizde Hindistan Cevizi Yağı Kullanın


Hidistan cevizi yağı oldukça sağlıklıdır. MCT adındaki özel yağlar bakımından çok zengin ve bu yağlar, diğer yağlara göre daha farklı metabolize ediliyor.

Bu tür yağlar metabolizmayı günde yaklaşık 120 kalori hızlandırır. Ayrıca iştahı da azaltır ve günde yaklaşık 256 kalori daha az tüketmenizi sağlar. (6)

Bu arada yediklerinizin üstüne hindistan cevizi yağı ilave etmenizden bahsetmiyorum, yaptığınız yemeklere kullandığınız yağların yerine hindistan cevizi yağı kullanmanızdan bahsediyorum.

6.) Şekerden Uzak Durun


Modern beslenmedeki en kötü şeylerden biri de şekerdir ve birçok insan bu maddeyi aşırı tüketiyor.

Yapılan araştırmaların neticesinde şekerin obezite, diyabet(şeker hastalığı), kalp hastalığı ve diğer hastalıklarla bir bağlantısı olduğu görüldü. (7)

Eğer niyetiniz kilo vermekse şekeri elinizden geldiğince azaltın. Yapabiliyorsanız tamamen kesin. Bir ürünü almadan önce içeriğini mutlaka kontrol edin. Çünkü bazen sözde sağlıklı ürün diye satılan ürünlerin bile içi şekerle dolu olabiliyor.

7.) Glucomannan Takviyesi Yapın


Glucomannan diye isimlendirilen bir çeşit diyet lifinin, yapılan birkaç araştırma neticesinde kilo verdiği görüldü.

Suyu absorbe edebilen(yutabilen) bu lif çeşidi şişiyor ve bağırsaklarınızda bir süre durabiliyor. Kendinizi daha tok hissettiğiniz için daha az yemek yiyorsunuz. (8)

Yapılan araştırmalara göre glucomannan kullananlar, kullanmayanlara oranla biraz daha fazla kilo verebiliyor. (9)

8.) Rafine Karbonhidratı Az Tüketin


Rafine karbonhidratlar beyaz ekmek, beyaz makarna, beyaz un gibi besinli parçası ayrılmış tahıl ürünlerini ve şekeri kapsar.

Araştırmaların neticesinde rafine karbonhidratların kan şekerini hızla yükselttiği görülmüştür. Bu da yemek sonrasında açlığa, yeme krizlerine ve sonraki saatlerde daha çok yemeye sebep olur. Rafine karbonhidratları tüketmekle şişmanlık arasında güçlü bir bağlantı vardır. (10)

Karbonhidrat tüketmek istiyorsanız, tercihinizi doğal ve işlenmemiş olanlardan yana kullanın.

9.) Daha Ufak Tabaklar Kullanın


Yemeğinizi daha küçük tabaklarda yemeniz, otomatik olarak daha az kalori almanızı sağlıyor. İlginç bir yöntem ama işe yarıyor. (11)

10.) Baharatlı Gıdalar Tüketin


Kırmızı biber gibi baharatlar capsaicin diye isimlendirilen bir madde içerir. Bu madde metabolizmayı hızlandırır ve iştahı azaltmada yardımcı olur. (12)

11.) Aerobik Spor Yapın


Bu spor dalı kalori yakmak için, fiziksel ve zihinsel sağlığı arttırmak için mükemmel bir yöntemdir. Özellikle karın içi yağlarını, yani organların çevresinde birikmiş olan yağları(Metabolik hastalıklara neden olur) eritmede oldukça etkilidir. (13)

12.) Ağırlık Çalışmaları Yapın


Diyet yapmanın en kötü taraflarından biri de kas kütlesinin azalmasıdır ve buna bağlı olarakta metabolizma yavaşlar. (14)

Kas kaybına engel olmanın en iyi yolu ağırlık çalışmaları yapmaktır. Araştırmalara göre ağırlık yapmak, kas kütlesinin korunmasını ve metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor. Bunun haricinde insülin hassasiyetini de arttırıyor. (15)

13.) Yavaş Çiğneyin


Yemek esnasında doygunluk sinyalinin beyne ulaşması biraz zaman alıyor. Bu yüzden yeterince ve doyacak kadar yemiş olsanız bile yemeye devam edersiniz. O yüzden sindire sindire, yavaş yavaş yemenizde fayda var. Birkaç araştırma bu konuya değinmiş. Bu araştırmalara göre yavaş çiğnemek daha az kalori alımını sağlıyor ve kilo vermeyle bağlantılı olan hormonların daha fazla üretilmesine yardımcı oluyor. (16)

14.) Uykuya Dikkat Edin


Yapılan araştırmalara göre kötü uyku şişmanlık için en büyük risklerden biri. Kötü uyku şişmanlık riskinin yetişkinlerde %55, çocuklarda ise %89 artmasıyla bağlantılı. (17)

15.) Daha Fazla Protein Tüketin


Yüksek proteinli besinler tüketmek metabolizmayı günde 80-100 kalori hızlandırıyor. Böylece kişinin daha tok kalmasını ve günde 441 kalori daha az almasını sağlıyor. (18)

Yapılan bir araştırmaya göre, kalorilerin %25 kadarını proteinlerden almak gıdalarla ilgili saplantıları %60 oranında düşürüyor ve bunun yanında gece yarısı açlık krizlerine mani oluyor. (19)

Bu yazıda sayılanlar arasında en önemli yöntem budur. Kilo vermenin en kolay ve en etkili yolu protein ağırlıklı beslenmektir.

16.) Şekerli İçeceklerden Uzak Durun!


Şeker tüketmek kötü ama ondan daha kötü birşey varsa o da sıvı olarak tüketmekdir. Araştırmalara göre sıvı şeker kalorileri en şişmanlatıcı unsurdur. (20)

Çocuklarda şekerli içeceklerin günde bir kez tüketilmesi, şişmanlık riskini %60 oranında arttırıyor. (21)

Tabi bu söylenilenler meyve sularınıda kapsıyor. Çünkü onlarda şekerli içecekler kadar şeker barındırıyor. Meyve tüketebilirsiniz fakat meyve sularından olabildiğince uzak durun. (22)

17.) Diyet Yapmayın, Sağlıklı Beslenin


Diyetlerin en büyük sorunlarından biri uzun vadede hiçbir işe yaramamalarıdır.

Diyet yapmak uzun vadede daha çok kilo alımına sebep oluyor ve araştırmalar diyet yapmanın gelecekte kilo alımının adeta bir habercisi olduğunu gösteriyor. (23)

Diyet yapmak yerine daha sağlıklı, fit ve mutlu bir insan olmak için çabalayın. Besinleri vücudunuza yasak ederek değil, vücudunuzu daha sağlıklı besleyerek kilo vermeye çalışın. Buna odaklanırsanız kilo verme de ardından gelecektir. Sağlıcakla kalın.

Kaynakça :

1.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373948
2.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14671205
3.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661958
4.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7486839
5.) http://www.nature.com/ijo/journal/v24/n2/full/0801101a.html
6.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8654328
7.) http://ajcn.nutrition.org/content/79/4/537.short
8.) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-789X.2011.00895.x/abstract
9.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15614200
10.) http://pediatrics.aappublications.org/content/103/3/e26.short
11.) http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/20/4/A618-c
12.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19345452
13.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17637702
14.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673773/
15.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18356845
16.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18589027
17.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2398753/
18.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19640952
19.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20847729
20.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10878689
21.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11229668
22.) http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2814%2970013-0/fulltext
23.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3759019/

0 yorum: