Düzenli Yeşil Çay Tüketen Kadınlarda Kansere Yakalanma Riski Azalıyor

Yeşil çay kansere yakalanma riskini düşürüyor
Bazı araştırmalar yeşil çayın kansere karşı hücreleri koruduğunu gösteriyor. En son yapılan araştırmalarda ise düzenli bir şekilde yeşil çay içen kadınlarda görülen kanser oranlarına değinilmiş.

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan Dr. Wei Zheng ve ekibinin yaptığı çalışmalar neticesinde haftada en az 3 kez veya daha fazla yeşil çay tüketen kadınların, sindirim sisteminde görülen kanser türleri(kolan, mide ve gırtlak kanseri) yeşil çay tüketmeyen kadınlara oranla %14 daha düşük olduğu görülüyor.

69.000'den fazla çinli kadının 11 yıl boyunca izlenmesi neticesinde elde edilen veriler, araştırmanın büyüklüğüne bakılırsa oldukça ikna edici duruyor.

Bu araştırmaya katılıp yeşil çay tüketen kadınlardan da 1255 kadın sindirim sisteminde görülen kanser türlerine yakalanmış ama yeşil çay içmeyen kadınlarla kıyasladığımızda kansere yakalanma oranında ciddi anlamda bir azalma gözlemlenmiş.

Yeşil çayın en önemli yararları arasında ilk sırada gösterilen antioksidan etki, kanserli hücrelerin oluşmasını engelleyen başlıca etken. Yeşil çayın içinde bulunan EGCG isimli bileşen hücre hasarına karşı hücreleri kuvvetlendiriyor.

Yeşil çay siyah çaya göre antioksidan bakımından daha zengindir. İki çayda aynı bitkiden elde edilmelerine rağmen, birini diğerinden farklı kılan şey ise işleniş biçimleridir. Siyah çay, yaprakların oksijene maruz bırakılarak okside edilmesinden elde ediliyor. Yeşil çay ise sadece kurutuluyor. Yeşil çay daha az işlendiği için antioksidan etkisini siyah çaya göre büyük oranda koruyor.
Yeşil çayın antioksidan etkisi serbest radikalleri etkisiz hale getirir
Kansere sebebiyet veren serbest radikallerin
antioksidan tarafından etkisiz hale getirilmesi

Yeşil Çay Kanserden Korunmak İçin Tek Başına Yeterli Mi?


Sağlıklı bir yaşam için yeşil çay için
Tabi bu araştırmalarla ilgili bazı sorular sorulabilir. Mesela araştırmaya katılan kadınların yaşam tarzları, psikolojik durumları, çalıştıkları işler ve yeşil çay dışında tükettikleri besinler gibi diğer etkenlerde kanser riskini azaltıyor olamaz mı? Haklısınız olabilir. Zaten araştırma ekibi de bunun aksini iddia etmiyor. Yani tek başına yeşil çay tüketerek değil, sağlıklı bir yaşam tarzıyla kanserden korunabilirsiniz. Yetersiz ve dengesiz beslenerek, üzerine bir de sigara gibi zararlı maddeler içip sadece yeşil çay tüketerek kanserden korunmayı ummayın. Yeşil çayı ancak sağlıklı bir yaşam tarzıyla birleştirdiğinizde etkisini görebilirsiniz.

Bir ABD kurumu olan NCCAM(Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Merkezi) ise yeşil çayın günde 1-2 bardak tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu miktar sağlıklı kişilerde herhangi bir soruna sebep olmuyor ama yeşil çay özü içeren ürünler, yeşil çayın içinde barındırdığı kafein sebebiyle uykusuzluk ve çarpıntı gibi problemlere yol açıyor. Ayrıca yeşil çayın kafein barındırmasından dolayı, hamilelik gibi özel durumlarda tüketilmemesi tavsiye ediliyor...

Sonuç


Yeşil çay tüketmek sizi %100 kanserden koruyacak diye bir şey yok. Sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyip, yardımcı destek olarak yeşil çay kullanırsanız kansere yakalanma riskiniz büyük ölçüde azalacaktır. Araştırmalarda bunu gösteriyor. Sağlıcakla kalın, mutlu yaşayın...

0 yorum: