Şeker tüketiminin bir takım zararlı etkileri vardır. Gelin beraber bunları inceleyelim.
1. Şeker Kalp Sağlığına Zarar Verir
Gerektiğinden fazla şeker tüketmek kalp hastalıklarına yakalanma oranını arttırır. Elde edilen verilere bakılırsa şeker, kalbin pompalama sistemini etkilemekte ve kalpte arıza oluşma riskini arttırmaktadır. Ayrıca şeker, kalp krizinden sorumlu olan trigliseridleri ve kötü kolesterolü arttırır.
2. Şeker Bel ve Göbek Çevresi Yağlarını Çoğaltır
Günümüzde en önemli sorunlardan biri de obezite hastalığıdır. Küçük çocuklardaki obezite rahatsızlığı, vücudun belli taraflarındaki yağ depolanmasının sonucudur. Bunun bir nedeni de fruktoz'dan zengin meşrubatlar ve içeceklerin tüketimidir. Aşırı derecede fruktoz alımı öncü yağların büyümesine neden olur. Gelecekte bu yağlar bel çevresinde birikerek kalp hastalıkları ve diyabet riskini arttırır. Ayrıca vücudumuzun düşmanı olan şeker, yeme içgüdüsünü, kilo alımını ve uyuma zorluklarını artırrır.
3. Şeker Sessiz Bir Seri Katildir
Her hastalığın öncüsü obezitedir ve temel nedeni aşırı derecede şeker tüketimidir. Ayrıca fazlaca fruktoz alımı leptin direncini de arttırır. Bilmeyenler için; leptin bize tokluk hissini veren hormondur. Buradaki sorun, genellikle beyinden gelen bu tokluk sinyalini kaale almayız. Sebep olduğu hastalıklara belirtiler göstermeden neden olduğu için, şeker sessiz katil adını almıştır.
4. Kansere Davetiye Çıkarabilir
Tümör hücreleri çoğalabilmek için aşırı derecede şekere gereksinim duyar. Bir grup bilim adamı, Prof. Lewis Cantley yönetimi altında kanser hücrelerinin oluşumunda şekerin etkisini araştırıyor.
Biyokimyagerler aşırı şekerin kansere neden olduğunu tahmin ediyor. Bu sebeple Cantley, olabildiğince az şeker tüketilmesini tavsiye ediyor.
5. Şeker Bağışıklık Sistemimizin Düşmanıdır
Şekerin zarlarından biri de bağışıklık sistemimizi zayıflatmasıdır. Hastalıklara karşı en önemli savunma mekanızmamız bağışıklık sistemimizdir. Çalışmalara göre aşırı miktarda şeker tüketimi, bağışıklık sisteminin bakterilere, parazitlere, virüslere ve farklı farklı mikroorganizmalara karşı mücadele yeteneğini önemli derecede zayıflatmaktadır.
6. Alkol ve Şeker Karaciğere Karşı Aynı Toksik Etkiyi Gösterir
Bilim adamlarının söylediğine göre, ihtiyaçtan fazla alınan glikoz ve fruktozun tıpkı alkol gibi karaciğere aynı zehirleyici etkiyi göstermektedir. Şeker de alkol gibi karaciğer üzerinde kronik etkiler gösterir. Aşırı kilo ya da kalori artışı olmadan da, karaciğer hasarı ortaya çıkabilir.
7. Bağımlılık Yapar
Özellikle kilolu kişilerde beyin, şekere tıpkı alkol ve diğer uyuşturucu maddelere verdiği tepkiyi veriyor ve aşırı derecede dopamin salgılıyor.
Bunu test edebilirsiniz, 1 hafta boyunca bütün şekerli içecek ve gıdalardan olabildiğince uzak durun. Eğer 2-3 güne kadar asabiyet, baş ağrısı ve içinizde çok fazla tatlı arzusu oluşuyorsa bu şekere bağımlı olduğunuzu gösterir.
8. Alzheimeri Tetikler
Araştırmalar çok fazla şekerin alzheimer hastalığına yakalanma riskini arttırdığını gösteriyor. 2013 yıllarında yapılan bir araştırmaya göre, diyabet hastalığının tipik belirtilerinden olan yüksek kan şekeri seviyesi ve insülin direnci ile nörodejenaratif hastalıklara yakalanma riskinin birbirleriyle bağlantılı olduğunu gösterdi.
Bu durumun suçlusu cilt dokusunda şekerin artmasına sebep olan glikasyon adlı süreçtir. Şeker molekülleri kollajen liflerine yapışır ve doku sertleşmesi tetiklenir ve kollajen lifleri doğal esnekliğini kaybeder. Toksinler vücuttan atılamaz ve bundan dolayı hızlı hücre yaşlanması ortaya çıkar.
10. Kronik Hastalıkların Başında Gelir
Kandaki insülin miktarının artışı şekere bağlıdır. İnsülin pankreasta kan şekerini dengelemek için salgılanır. Ne kadar fazla şeker tüketilirse pankreasta o kadar fazla insülin salgılar.
Kronik insülin yüksekliği kansere, bir kısım kalp hastalıklarına, polikistik yumurtalık sendromuna, sivilceye ve miyopa davetiye çıkarmaktadır. Şeker miktarı azalırsa insülin miktarı da azalır. İnsülin fazlalığının sebep olduğu birçok kronik rahatsızlık mevcuttur.
Bunlardan bazıları şu şekildedir :
- Bağışıklık sistemini baskı altına alır.
- Çocuklarda konsantrasyon sorunlarını, huysuzluğu ve hiperaktiviteyi arttırır.
- Yumurtalık kanserine sebep olabilir.
- Vücudun mineral dengesini bozar.
- Diş çürümelerine sebep olur.
- Yaşlanma sürecini hızlandırır.
- Yaş ilerledikçe gözleri daha zayıf hale getirir.
- Kanın içindeki E vitamini seviyesini azaltır.
- DNA'nın yapısını bozabilir.
- Damar tıkanıklığına sebep olabilir.
- Katarak rahatsızlığına sebep olur.
- Çocuklarda cilt hastalıklarına neden olabilir (Egzama gibi)
- Böbreğin boyutunu büyüterek, böbrekte patolojik değişimlere sebep olabilir.
Gördüğünüz gibi şekerin zararları saymakla bitmez. Sağlıklı bir yaşam için rafine edilmiş şeker yerine, bal, meyve, hurma gibi tatlıları gerektiği kadar tüketin ve şeker ihtiyacınızı bu doğal gıdalardan karşılayın. Marketlerde satılan meyve suları yerine, kendi elinizle sıktığınız taze meyve sularını tercih edin. Özellikle koladan uzak durun. Şeker tüketiminizi azalttığınızda vücudunuzdaki değişimi sizde farkedeceksiniz. Vücudunuzdaki bir çok ağrıdan, sızıdan kurtulacak ve huzur bulacaksınız. Hepinize huzurlu ve sağlıklı bir yaşam dilerim. Sağlıcakla kalın...
0 yorum: