Kas Yapmanız İçin Bilimsel Nedenler (Kas Yapmanın Faydaları)

Neden kas yapmalıyım
Bu sorunun çeşitli mantıklı cevabı olmasına rağmen bilimsel temeller üzerine oturtulmuş en önemli 6 tanesini inceleyeceğiz.

Kolesterolü Düşürür


Kas kütlesi arttıkça kanda bulunan ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL artarken kötü kolesterol olan LDL seviyesi düşer. LDL'nin artması ve HDL'nin düşmesi oluşabilecek kalp-damar rahatsızlıklarından koruma sağlayacaktır.

İnsülin Direncine Mani Olur


Kaslar canlı kalabilmek için karbonhidratları kullanır. Bunu kan üzerinden aldığı glikozla ve bünyesinde glikozu glikojene çevirip depolayarak sağlar. Daha büyük bir kas kütlesi, kişinin hem daha çok insülin reseptörüne sahip olmasını, hemde daha çok glikoz depolayabilmesini sağlar. Bu kan şekerinin ani yükselmesini önleyerek insülin direncinin oluşmasına mani olur.. Bunun yanında antrenman esnasında düşen kan şekeri insülin direncinin azalmasına yardım eder.

Kas yapmak kemik erimesini engeller
Normal kemik ile osteoporotik kemik arasındaki fark

Kemikleri Güçlendirir ve Kemik Erimesi(Osteoporoz) Riskini Düşürür


Antrenman esnasında uygulanan itme ve çekme hareketleri kemiklerin üzerine de yük bindirir. Oluşan bu yük sayesinde kemik yoğunluğu artış gösterir. Bunun yanında antrenman sonrasında artan anabolik hormonlar, dolaylı olarak kemiklerin kuvvetlenmesini sağlar. Bu konu erkekler için o kadar olmasa da kadınlar için önemli bir konu. Çünkü menopoz sonrası kemik erimesi kadınlarda yoğun olarak görülmekte.

Daha Zayıf Görünmenizi Sağlar


Yağ hücreleri diğer dokulara göre daha az kan damarlarına sahiptirler. Bu, diğer dokulara oranla yağ dokusunun daha yavaş bir metabolizmaya sahip olması ile ilgilidir. Kas dokusu için ise bu durum tam tersidir. Hızlı metabolizmaya sahip olan kas dokusu hızlı bir biçimde enerji harcar. Sonuç olarak daha fazla enerji, daha fazla yağ yakmanıza neden olur. Ve sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olursunuz.

Hastalıklara Karşı Dayanıklılığınızı Arttırır


Kas kütlesi yalnız hastalık riskini azaltmıyor, bunun yanında hasta olununca daha dayanıklı ve kuvvetli bir beden sağlıyor. Vücut bu dayanıklılığı birçok mekanizmayla sağlamasına rağmen en çok etkiyi içerisinde depoladığı ana besin maddelerini vücudun kullanımına sunması ile gösteriyor. Kanser hastaları üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, kas kütlesi daha çok olan hastalar daha uzun yaşama sahip oluyor.


Bu Faydalarının Yanında Diğer Bazı Faydaları


  • Kas kütlesi daha fazla kalori harcanmasını sağlıyor. Bu daha hızlı zayıflamak isteyenler için bir avantajdır.
  • Kaslar vücuda binen şiddetli ve ani baskıları emer. Bu etki sakatlık ve uzun süreçte kırık riskini azaltır.
  • Daha fazla kas kütlesi duruşu düzeltir. Kaslar çalışmıyorken bile belli miktarda kasılıdır. Bu kasılmaya tonus adı verilir ve doğru pozisyon için vücudu çeker. Daha güçlü kaslar, daha güçlü bir tonus ve daha düzgün bir duruş demek.

0 yorum: