Boy Uzatma Rehberi (Boyumu Nasıl Uzatabilirim?)

Boy Uzaması Nasıl Olur?

Boy Uzaması Nasıl Olur?


Konuya derinlemesine girmeden önce boyun nasıl uzadığı hakkında fikir sahibi olmanız faydalı olacaktır. Boy kemiklerin uzaması ile uzamaya başlar. Kemiklerde metafiz ve epifiz adı verilen bölümler vardır. Bu bölümlerin arasında duran büyüme plağı adındaki  bir bölge kemiğin uzamasını sağlar. Kondrosit ismindeki hücreler çoğalmaya başlayınca büyüme plağı kemik oluşturur.

Kemiğin nasıl uzadığına dair şema aşağıda bulunuyor. Tabi bu şema sadece kemiğin boyuna uzamasını gösteriyor. Kemikteki kalınlaşma ve yoğunlaşma farklı mekanizmalar tarafından işletiliyor.

Kaç Yaşına Kadar Boy Uzar?


Kemiklerin Büyümesi
Yukarıda anlatıldığı gibi, kemik uzaması büyüme plakları tarafından gerçekleştirilir. Ergenlik sürecinde büyümenin tamamlanması ile birlikte vücutta hormonal ve yapısal değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler büyüme plaklarını etkiler ve bu plaklar kapanır. Bu plaklar kapandıktan sonra doğal yollardan kemik olarak uzama imkansız hale gelir. Bu noktaya ulaştıktan sonra boy uzaması ya cerrahi ya da diğer tıbbi işlemler sonucunda gerçekleşebilir.

Çocukların büyümeye devam edip edemeyeceklerine bilek grafilerine bakarak anlaşılabilir.

Örneğin aşağıda görünen ilk resim 19 yaşındaki bir bayana ait. Kırmızı kutucuğa alınan bölgede kemik tek parça olarak görünüyor. Bu plağın kapandığı manasına geliyor.

Büyüme Plağı Kapanmış

Aşağıdaki grafi ise 8 yaşındaki bir kız çocuğuna ait. Kırmızı kutucuğa alınan bölgede kemik iki parça şeklinde duruyor. Aslında kemik tek parça ama daha sertleşmediği ve büyümeyi sağlayan dokular grafide görünmediği için böyle ayrılmış bir görüntü oluşuyor. Bu resimde büyüme plağının açık olduğu ve kişinin boy uzamasının devam edeceği görülüyor.

Büyüme Plağı Açık

Bu plakların kapanma anı 18 ile 21 yaşları arasına denk gelir. Bunun anlamı 18-21 yaşları arasında boy uzaması bir daha devam etmeyecek şekilde durur. Bu süreçten sonra boy uzaması gerçekleşmeyecektir.

Boyun Uzunluğunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?


Genetik : Boyun uzamasında en büyük faktör genetiktir. Anne ve babanın genlerinin karışımı neticesinde oluşan kişinin genleri boy beklentisinin çoğunu oluşturmakta. İlerleyen bölümlerde boy uzunluğunu anne ve babanın boyunu kullanarak nasıl hesaplanabileceği gösterilecektir.

Etnik Köken : Genel olarak genetik ile bağlantılı olan bir faktördür. Kişi anne, baba dışında sahip olduğu etnik kökenin boy ortalamasına yakın bir boyda olur.

Doğum Haftası ve Doğum Ağırlığı : Alakalı konular olarak görünmese bile doğum ağırlığı ve doğum haftası boyun uzunluğunu etkileyen önemli bir faktördür. Bebeğin aşırı ağır veya aşırı zayıf olarak doğması, erken veya geç doğması genel olarak hamilelik döneminde oluşan ciddi bir hastalık ile ilişkilendirilir. Bu hastalık hamilelik döneminde bebeğin gelişimini etkiler. Anormal doğum ağırlığı ve haftasına sahip çocuklar, ilerleyen zamanlarda normal boy uzunluğunu yakalayabilir. Ama hastalık devam ediyorsa veya kalıcı bir hasar oluşmuş ise çocuğun gelişimi sekteye uğrayabilir. Bu arada normal doğum ağırlığı 2.500 gram ile 4000 gram arası kabul edilir. Normal doğum haftası ise 38 ile 42 hafta arası kabul edilir.

Gelişim Döneminde Beslenmenin Önemi
Beslenme : En çok dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi.

Araştırmalara göre 1 yıl boyunca formül mama ile beslenen bir yaşındaki bebeklerin anne sütüyle beslenen bebeklere oranla 0.5 ile 0.6 kg daha hafif ve daha kısa oluyor. O yüzden bebeklerin anne sütü ile beslenmesi önemli bir konudur.

Ayrıca çocukluk döneminde yetersiz beslenme de(yanlış tarzı, diyet, kalori kısıtlaması..v.b) büyümeyi etkiler.

Kronik hastalığa bağlı beslenme sorunları büyümeyi etkiler.

Egzersiz ve Yaşam Tarzı : Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde kişi kendisine bir yaşam tarzı edinir. Edinilen yaşam tarzı önemli hormonların ve önemli sistemlerin çalışmasını doğrudan etkiler. Bu sistemler ise büyümeyi doğrudan etkiler. Uyku süresi, kalitesi, egzersiz yapılması ve egzersizin tipi, aile içi/dışı stres etkenleri yaşam tarzını oluşturur.

Boyum Ne Kadar Uzar?


Boyu etkileyen en önemli faktör genetiktir. Diğer etkenlerde boy uzunluğunda oldukça önemlidir ama ana belirleyici unsur genetikdir. Araştırmalar neticesinde bu konuyla ilgili bir formül belirlenmiş. Bu formül ulaşacağınız boyu hesaplamada oldukça etkili. Bu formül bize yaklaşık bir değer verir.

Erkekler için minimum boy uzunluğu : (baba boyu + anne boyu + 13 - 7) / 2
Erkekler için maksimum boy uzunluğu : (baba boyu + anne boyu + 13 + 7) / 2

Kadınlar için minimum boy uzunluğu : (anne boyu + baba boyu - 13 - 7) / 2
Kadınlar için maksimum boy uzunluğu : (anne boyu + baba boyu - 13 + 7) / 2

Örneğin; Annesinin boyu 170 cm, babasının boyu 180 cm olan bir erkek çocuğunun tahmini olarak minimum ulaşacağı boy uzunluğu, (170+180+13-7)/2=178 cm olacak, maksimum ulaşabileceği boy uzunluğu ise, (170+180+13+7)/2=185 cm olacak. Buna göre çocuğun yaklaşık yetişkin boyu 175 ile 185 arasında olacaktır.

Hangi Boy Uzatma Yöntemi Doğru, Hangisi Yanlış?


Süt İçersen Boyun Uzar : Evet doğru bir düşünce. Özellikle büyümenin aktif olduğu dönemlerde boyun uzamasına yardımcı oluyor. Bu konuyla ilgili yapılmış olan bir kaç araştırma var.

Yaş ortalamaları 9.5 olan 62 kız ve 60 erkek çocuk üzerinde bir araştırma yapılmış. Katılımcılar 3 sene boyunca içmiş oldukları süt miktarı, boy, kilo gibi veriler üzerinde takip ediliyor. Araştırmanın sonunda çocuklar içtikleri inek sütü miktarına göre, 250 ml'den az içenler, 250 ile 500 ml arasında içenler, 500 ile 1000 ml arasında içenler ve 1000 ml'den fazla içenler olmak üzere sınıflandırılıyor. Sonuç olarak içtikleri süt miktarına göre büyüdükleri görülüyor.

Süt içmeyi sevmeyen biriyseniz kalsiyumdan zengin diğer besinleri tüketebilirsiniz. Kalsiyumdan zengin diğer besinler :


  • Ispanak
  • Susam
  • Lahana
  • Şalgam Yaprağı
  • Keçiboynuzu


Barfiks Boy Uzatmaz
Umut Tacirleri Ürünlerini Satmak İçin Hayallerinizi Kullanır
Barfiks Boyun Uzamasını Sağlar : En azından şimdilik yanlış bir fikir olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu fikri kanıtlayan hiçbir tıbbi araştırma yok. Maalesef bu tip egzersizler boy uzatma mekanizmasını hiçbir şekilde etkilemiyor. Yalnızca asılma sırasında eklemlerin arasındaki boşluk açıldığı için geçici bir uzama oluşabilir ama bu boyun uzadığı anlamına gelmez. Bu tip vaatleri sunan umut tacirlerine kanmayın.

Egzersiz Boy Uzamasını Hızlandırır : Egzersiz ve boy uzaması arasındaki ilişkiyi kanıtlayan hiçbir araştırma olmamasına rağmen var olan araştırmalar egzersizin boy uzamasını olumlu yönde etkileyeceğini gösteriyor. Egzersiz büyüme hormonu üzerinde ve kan aminoasit düzeylerinde anlamlı bir artış sağlar. Beslenmeye de dikkat edilirse gelişmeye olumlu katısı olabilir.

Bunun yanında ağırlık antrenmanlarının büyümeyi engelleyip engellemediği konusu merak ediliyor. Araştırmalar çok ağır ve yoğun olmamak şartıyla ağırlık antrenmanlarının boy uzamasını engellemediğini gösteriyor. Bu konuda Amerika pediadtri derneği genç ve çocukların vücut ağırlığı ile antrenman yapmasını öneriyor.

Basketbol Boyun Uzamasını Sağlar : Maalesef bu konuyu da kanıtlayan bir araştırma bulunmuyor. Basketbol egzersiz olarak tercih edilebilecek güzel bir spor dalıdır ama sadece boy uzamasını hızlandırmak için tercih etmek yanlış.

Umut Tacirleri 


İnternet'ten "Boy uzatma yolları" diye araştırma yaparsanız pek çok umut tacirinin, çeşitli asılsız vaatlerde bulunduğunu görecek ve çok şaşıracaksınız. 25 yaşında olan birinin bile boyunu uzatabilecek yöntemlerin olduğunu iddia edenlerden, vitamin haplarıyla ayda 5 cm uzamayı garanti eden kişilere kadar birçok umut taciriyle karşılaşacaksınız. Maalesef bunlar sadece insanların hayallerini ve isteklerini paraya dönüştürmek isteyen kişilerdir. Bu tür vaatlerde bulunanlara kesinlikle itibar etmemelisiniz.

Bu konuyla ilgili bilmelisiniz ki ;


  • Çok nadir görülen vakalar dışında büyümeniz 18 ile 21 yaş arasında durur.  Bu yaşlardan sonra hiçbir yöntem sizin boyunuzu uzatamaz.
  • Boy uzattığını iddia eden e-kitaplar genelde işe yaramayan bilgileri içerir.
  • Boy uzattığı söylenen tozlar ve haplar boy uzatmaya yardımcı olmaz.


Eğer halen uzama çağındaysanız, boyunuzun uzaması için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz...

Boyun Uzaması İçin Öneriler



  • Beslenmeye dikkat edin. Diyetten kaçının. Protein, yağ ve karbonhidrat açısından kaliteli ve yeterli beslenin.
  • Vitamin ve mineral düzeylerini kontrol ettirin. En çok görülen demir, çinko ve B12 eksikliğidir.
  • Aşırı kilolu olmak hormonal dengenizi olumsuz yönde etkileyerek büyüme mekanizmasına zarar verebilir. O yüzden kilolu olmamaya gayret gösterin.
  • Özellikle çocukluk çağında süt ve süt ürünlerini tüketin. 
  • Aşırıya kaçmamak şartıyla egzersiz yapın. Aşırı egzersizde büyümeyi olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Uyku kalitesine ve süresine dikkat edin. Düzensiz ve kalitesiz bir uyku gelişme düzenini etkileyebilir.
  • Stresten uzak durun. Stres büyüme hormonunu baskılayabilir.


0 yorum: